Зареждане на съдържанието... Зареждането зависи от скоростта на Вашата връзка!

Описание на най-често срещаните материи

Източник – http://www.motogarderob.com/

 

Тук Ви предлагаме кратко описание на най-често срещаните материи, влакна и технологии, използвани при изработката на мотоциклетно предпазно облекло

AEROTEX®
Aerotex® е климатична мембрана, която предлага изключително добра защита на достъпна цена. Използва се по различен начин в много артикули и, разбира се, в производството на мотоциклетно защитно облекло. Тя прилича на “GORE-TEX® Z-liner Fabric” по начина на изработка, само че в този случай повърхностния слой на мембраната е изтъкан от тънки нишки, които, прилепнали една до друга, я правят водонепромокаема, а вече ламинирана, тя се поставя между външния и вътрешния слой на дрехата.

Друг начин (различен от гореспоменатия) за обработка е директното ламиниране на горният слой на материала, но в този случай, за да може да се осигури водонепромокаемостта, е нужно всеки шев да се обработва отделно. При този процес се получава дреха, която е едновременно по-здрава и по-трудна за деформация, но пък е оскъпена. Съществува, разбира се, и възможността мембраната да се прикрепи директно към вътрешната материя. При този метод на обработка лепенето се използва по-малко и следователно е по-лесен за индустриално производство от описания по-горе, но полученият продукт притежава различни качества.

Aerotex® също се използва като междинен материал и при производството на ботуши и ръкавици; в този случай, както и при дрехите, мембраната от Aerotex® се поставя между външния материал и хастара. Тя е същата като структура, но има малки разлики в конструкцията, свързани със спецификата на използването й в този случай.

AIRDURA®
Самото име вече говори и за същността на материала: Airdura®
е изключително лек покривен материал и едновременно с това
се характеризира с висока издръжливост и висока степен на съпротивление при триене.
Технологията, чрез която се получават влакната на Airdura® e специална: Използва се полиамид, който е с 20% по-лек от обикновения полиамид. Той се смесва с т.н. “високотехнологична фибра,” която притежава изолиращи характеристики. Така, ако се носи дреха, направена от тази материя през лятото въздухът между фибрите редуцира дразненето от топлината, а през зимата той формира допълнителен изолационен слой срещу студа.

В отношение към поддръжката и чистенето е нужно да се отбележи, че Airdura® стои по-високо от естествените материи – поддръжката и почистването са лесни, поради това, че Airdura® е по-малко капризна от тях към замърсяванията.

СЕ – Protectors
Както в случая при защитата на главата от каските и шлемовете, така и при протекцията на крайниците и ставите с “СЕ-протектори,” стириопорното ядро от високо компресиран полистирен спомага за намаляването на съприкосновението със земята и др. при падане. Вътрешната и външната части на протектора са изработени от висококачествена полиетиленова пяна с различна плътност за различните функции на защита. Вътрешният слой служи като слой за комфорт и поради тази причина е изработен ергономично, а външният слой обикновено има допълнително покритие от различни материали, по-твърд е и има функцията да стабилизира и отнема от напрежението върху протектора.

“СЕ-протекторите” трябва да са направени съгласно препоръките на Европейският Комитет по Стандартизация, които гласят, че “СЕ-протекторите,” които са вградени в мотоциклетните предпазни дрехи трябва да са съобразени с изискванията за мярка (напр. степента на твърдост и гъвкавост) и качество на съответните предпазни дрехи.

Някои от тези изисквания са: да се следват точно формата на съответната част от човешкото тяло, която предпазват; да не се произвеждат с протектори остри краища; протекторите да не задържат топлината и да позволяват “дишането” на материята, да се произведени само от одобрени материали и т.н.

CORDURA®
CORDURA® е 100% полиамидно найлоново влакно на международния химически концерн DuPont. За производството му се използват изчистени полиамидни фибри, които са пресукани неколкократно. Това прави CORDURA® влакното по-устойчиво при триене от обикновените найлонови влакна. Изключителната твърдост, издръжливост и еластичност на платовете, които се произвеждат от CORDURA®, направиха възможна появата на нова генерация мотоциклетни защитни дрехи. Според мнението на доста мотоциклетисти, тези дрехи са по-удобни за носене, по-лесни за почистване и по-непретенциозни при експлоатация от дрехите, направени от естествена кожа.
Това, разбира се, си остава само лично мнение и фактът, че мото състезателите във всички турнири продължават да използват мотористки дрехи, направени изключително и само от естествена кожа говори недвусмислено, че те имат своите предимства пред дрехите от CORDURA®.
Така например за дрехите от CORDURA® е характерно по-бързото износване, в сравнение с тези от естествена кожа. Това обуславя и непрестанните опити за подобрението на материала и неговите качества. Пример за това е “CORDURA® Reinforced” или “подсилена CORDURA®.”
Като друг недостатък може да се посочи цената: Поради сложната си структура, тъканите от Cordura доста трудно се подлагат на допълнителна обработка, което оскъпява изделията, изработени от нея.
 
TASLAN®
Taslan® е вид найлонова прежда, използвана за направата на тъкани, които при докосване съсздават илюзията за памучна тъкан. Тя се характеризира също и с лекота, стабилност, дълъг срок на експлоатация и съпротивление при триене, с които наподобява Supplex, само че е по-груба.

 

KEVLAR®
КEVLAR® е полирамидно (т.е. направено от ароматизиран полиамид) влакно, разработено от международния химически концерн DuPont, което се характеризира с висока издръжливост при разтягане, а също така и с висока топлоизолраща способност. Освен при изработването на мотоциклетно защитно облекло, това изкуствено влакно се използва в самолетостроенето, а също така и при направата на бронежилетки. Благодарение на своите характеристики, често KEVLAR® се прибавя към други материали с цел повишаването на различни техни качества.Типичен пример за това е “keprotec,” който е известен като Schoeller®-Keprotec®. Това е арамидно влакно, което е пет пъти по-здраво от стоманата. Структурата и добавъчните материали, както и технологията на производство са тайна, но произведените тъкани, притежават висока термоустойчивост, а също и множество положителни характеристики като напр. изключителната издръжливост. Той се използва при мотоциклетното защитно облекло обикновено за подсилване на местата, които са особено застрашени при падане – колене, рамене, лакти, длани.


SCHOELLER®
Тази висококачествена тъкан е разработена преди петнадесет години специално за нуждите на мотоциклетното състезателно облекло. При разработването му се е търсела материя, която да притежава високите защитни качества присъщи на кожата, но и да предлага също по-висока степен на комфорт при движение. Излолзват се много здрави арамидни нишки (примерно Kevlar® на DuPont), притежаващи висока издръжливост при опън и стабилност при висока температура, към които се добавят полиамидни нишки. Единствено на Schoeller® се отдаде да разработи подобна тъкан, която вече десетилетия е единствената по рода си на пазара.
HIPORA®
Известно е, че HIPORA® е разрешила най-големият проблем при изработката на водоустойчиви покривни пластове, тъй като тя притежава уникалната технология за нанасяне на полиретаново покритие. Тази технология се състои от поставянето на множество микропори върху полиретановия слой, които правят невъзможно проникването на вода отвън, но допускат потока на потта да излезе навън.

THINSULATE®
THINSULATE е микро тъкан, която се използва за топлоизолация при производството на специализирани дрехи. Ако се сравни с други изолационни материали (пр.полиестер), THINSULATE® предлага изключително висока топлоизолация при два пъти по-тънка повърхност. Сред допълнителните предимства си заслужава да се споменат също високата степен на “дишане” и фактът, че практически никаква влага не достига до вътрешните слоеве на продуктите, произведени с вграден THINSULATE®.

КЛИМАТИЧНИ МЕМБРАНИ
Те задължително съвместяват две важни функции – “дишане” и водонепромокаемост. Делят се на две групи – микропорови мембрани и компактни (цялостни) мембрани:

Микропорови мембрани – това означава, че са идградени от микропори, които са така изградени структурно, че големината им е по-малка от големината на водните изпарения, но същевременно, е многократно по-малка от големината на водните капки. Най-известнта микропорова мембрана е Gore-Tex, но също така и Shell-Tex, Reissa, Scholler и други.

Компактни (цялостни) мембрани – за разлика от предходните, те нямат микропореста структура. При тях, ефектът на “дишане” се получава по електро-химичен път, т.е. водните изпарения се транспортират “навън” чрез верига от молекули от самата топлина на тялото. Най-известната компактна (цялостна) мембрана е Sympatex.

При сравнението между двата типа мембрани, винаги се е давало предимство на вторите. Фактически, единствената разлика в полза на компактните мембрани се състои в това, изискват по-малко грижи.

GORE-TEX®
Една от най-разпространените климатични мембрани в мотоциклетното защитно облекло е GORE-TEX®, открита през 1978 година. Тя съвместява две основни характеристики: водонепромокаемост и “дишане;” тя е тънка и лека, но същевременно – много издръжлива. Структурата й е от микро пори и е направена от специална материя, чиято абревиатура е ePTFE или “разтегнат поли-тетра-флуор-етилен.” Върху 1 кв. см. от ePTFE има 1,4 милиарда пори. Тези пори са многократно по-малки от действителните размери на водните молекули. По този начин, водата в течната й форма (напр. дъжд или топящ се сняг) не може да проникне в мембраните на GORE-TEX®, като същевременно потта, под формата на изпарение, се поема изцяло от мембраната и се “изхвърля” от вътрешната част на дрехата. В резултат – дрехата едновременно “диша” и е водонепромокаема.
Специално внимание заслужава т.н. GORE-TEX® Z-liner Fabric
При тази GORE-TEX® технология, мембраната е прикрепена към лек текстилен материал-носител. Цялата конструкция е пришита, но самата мембрана виси свободно между външната (покривната) материя и хастара. Тъй като, освен по мембраната, нито по външния материал, нито по хастара има шевове, това дава голяма свобода при проектирането и изработката на дрехи, в които е вложена GORE-TEX® Z-liner Fabric мембраната.

SYMPATEX®
Това е климатична мембрана на полиестерна основа, която няма микропори, а при нея потта се изхвърля извън дрехата благодарение на топлината на тялото (по електро-химичен път). Тя може да се използва като директен ламинат (прикрепена към гърба на външната покривна материя), като трислоен ламинат, а също и като подпъхнат ламинат (свободен слой между външната покривна материя и хастара). Произвежда се от Akzo в съревнование с DuPont и техния Gore-Tex®.

SCOTCHLITE®
Scotchlite е рефлекторен материал, който увеличава видимостта при здрач и тъмнина. Пирнципът му на действие е прост: той връща обратно светлината до нейния първоизточник (примерно – автомобилни фарове), като по този начин създава светлинен образ, който се забелязва от дистанция. Като резултат от това, се печели повече време, през което да има възможност да се отреагира.

Оставете коментар